ALGA logo

ALAPANYAGOK REG-ENOROS RECEPTEKHEZ


Szuper jó Reg-Enoros sós és édes receptek reggelire, ebédre, vacsorára

ALAPANYAGOK REG-ENOROSAN

KÓKUSZTEJ HÁZILAG

Közkívánatra

Hozzávalók: egy csészényi reszelt kókusz, és fél liter víz, kis adag őrölt vanillia.

A vizet felforraljuk a vanilliával és beleöntjük a kókusz reszeléket. Hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk. Sűrű szitán átszűrjük. A reszelék maradvány jó süteménybe.
Bővebben: Kókusztej: 10 dkg.kókusz reszelékre annyi melegvizet önteni, ami ellepi. Főzni 6-8 percig, közben felforralni 1 liternyi vizet a hígításhoz. Főzés után beleönteni turmixgépbe. 5-6 percig turmixoljuk , teszek bele pici sót 1 teáskanálnyi stivia folyékony édesítőt, majd sűrű szitán átszűrni folyamatosan öntve hozzá a felforralt vizet és mehet az üvegbe. Ebből 1 liter tej lesz. Nagyon finom. 4-5 napig eláll a hűtőben.  A lepaszírozott kókuszreszeléket fellehet használni a kókuszgolyóhoz. Jó munkálkodást.:-)

RIZSTEJ HÁZILAG

Egy csészényi főtt rizst eltumixolunk két csészényi vízzel vanilliával vagy/és fahéjjal ízlés szerint. Átszűrjük sűrű szitán.

REG-ENOROS TEJFÖL:

A Regenor kúrában a tejföl kiváltása gyakran okoz fejfájást az ételek készítésénél

Néhány ötlet:

Pótolhatjuk rizstejföllel, de ezt sajnos készen nem lehet kapni, viszont gyorsan elkészíthető házilag. Fontos, hogy csak a főzött és sütött ételekhez működik, így nyersen nem váltja ki a tejfölt.

Első Recept:
Felteszünk főzni 10-20 dkg rizst annyi vízbe amennyi ellepi .Folyamatos víz utánpótlás mellett addig főzzük míg a rizsszemek szét nem esnek. Amikor kihűlt, öntsük fel vízzel turmixoljuk össze, és ha esetleg csomós maradt szűrjük át.

Második recept:

Fél óráig beáztatjuk a rizspelyhet, majd kevés vízzel és a szükséges fűszerekkel botmixerrel összeturmixoljuk. Mindkét változatot ízesíthetjük ízlés szerint, citromlével, sóval, borssal,  kurkumával és egyéb fűszerekkel, de akár cukor-pótlóval, vagy vanília aromával is, attól függően, hogy milyen ételhez használjuk majd fel. A kívánt sűrűséget víz hozzáadásával ill. csökkentésével szabályozhatjuk.
A mennyiséget felezheted, negyedelheted, a sűrűséget a vízzel szabályozhatod, attól függően, mire használod.

Regenoros besamel öntet:

Levesek, főzelékek sűrítésére, sütőben sült rakott ételekhez a rizstejfölt tojással elkeverve, ízesítve besamell helyettesítő.

Totu a tojásfehérje túró és tejföl:

2

Túró: Felteszel forrni vizet, addig 5 tojásfehérjét habosra versz 3 evőkanál citromlével, 10 g olvasztott zsírral, és 1 teáskanál sóval. Beleöntöd a forrásban levő vízbe, picit átkevered, 3 percig főzöd. Ha kész, leszűröd 180 g totu lesz belőle

Tejföl: teszel a totuhoz egy kis főzőlevet és krémesre turmixolod.

MAJONÉZ-REGENOROSAN

12241284_1115684451795178_3988842947987943411_n
Ha egy kis tunkolásra vágytok !
Még hogy nem ehetünk majonézt!!?? Dehogynem!!
Ez tényleg egy nagyon gyors módja a majonézkészítésnek, kb. 10 másodperc a hozzávalók előkészítése, és még kb. 10 másodperc a mixelés.
hozzávalók / 4 adag
1 db tojás
4 evőkanál olvasztott kacsazsír
1 teáskanál citromlé (ízlés szerint)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A hozzávalókat a fenti sorrendben egy magas falú pohárba (amelybe a botmixer épphogy belefér) tesszük. A botmixert a pohár aljáig lenyomjuk, bekapcsoljuk, és lassan felhúzzuk a felszínre.
Mikor szép krémes a majonéz, megkóstoljuk, ha szükséges sóval, borssal ízesítsük.

MUSTÁR KÉSZÍTÉSE HÁZILAG, Regenorosan, 30 dkg mustárhoz
10 dkg mustármag
1,5 dl citromlé
1 dl víz
1 teáskanál őrölt fehérbors
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 fél teáskanál stevia
1 mokkáskanál só (természetes, nem finomított)
1. őröljük meg kávédarálón a mustármagot
2. keverjük hozzá a citromlevet, fedjük le a tálat és tegyük egy napra a hűtőbe
3. másnap adjuk hozzá a többi fűszert és a vizet, majd keverjük össze alaposan
4. lefedve hagyjuk a hűtőben „pihenni” néhány napot, amíg összeérnek az ízek.

VACSORA,VAGY REGGELI AJÁNLATOK:

Fűszeres hajdina pástétom
Reggelire,vacsorára…csak úgy
Gluténmentes, értékes ásványi anyagokkal teli!

Hozzávalók:
150 g hajdina
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 kk himalaya só
1 kk füstölt, édes piros paprika
1 kk kakukkfű
késhegynyi őrölt rózsa bors
1/2 citrom leve
3 evőkanál zsír
pár szál friss petrezselyem zöldje

A hajdinát enyhén sós, háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A vöröshagymát üvegesre dinszteljük 1 evőkanál zsíron és a többi fűszerrel, a maradék zsírral, citromlével együtt hozzákeverjük a hajdinához és kézi turmix gép segítségével krémesre összeturmixoljuk.
A felaprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.

Medvehagymás köleskrém
.
Hozzávalók / 2 adag
1/2 bögre köles
5-6 levélnyi medvehagyma
kb fél dl zsír

bors
citromlé
édesítő
kurkuma

Elkészítés
Főzzük meg a kölest három-négyszeres vízben az alábbi módon: a vízzel együtt tegyük föl a kölest és hagyjuk, hogy felforrjon a víz. Miután ez megtörtént, főzzük még 5 percig, majd zárjuk el a lángot, takarjuk le a kölest és hagyjuk, hogy tovább puhuljon.
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és ízlés szerint ízesítsük a citromlével, az édesítővel és a fűszerekkel.

Padlizsánkrém

Hozzávalók
36dkg kisült padlizsán húsa
2 nagy csipet só
bors – fekete (őrölt)
0.5 fej hagyma – lila
3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál zsír

A fogyasztáshoz piritós

Elkészítés
Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.
Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy fa kanállal kikaparjuk, összetörjük. FONTOS! Fa vagy Króm evőeszközzel dolgozhatunk, de az alumínium evőeszköztől befeketedik a padlizsán.
Végül sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát,és villával összekavarjuk. Lehet hozzáadni 1 evőkanál Gheet vagy zsírt.
Ez a Reg-enoros verzió! Hagyományosan majonéz is szerepel a receptben.

CUKKINILEKVÁR:

Saját készítésű cukkini lekvárom közkívánatra!

1 kg-cukkinit (ez már a felkockázott mennyiség) felteszem kevés vízzel, pici sót teszek bele és puhára főzöm. Leöntöm a megmaradt levet, turmixgépbe teszem. Hozzáadom az édesítőt (én stevia folyékonyat használtam), de lehet tenni bele eritritet ízlés szerint, egy jó nagy citrom kifacsart levét és 1 cs. dzsem fixálót. Az egészet össze turmixolom, majd egy forrás erejéig még visszaöntöm az edénybe,amibe főztem. Ezek után üvegekbe teszem,teljesen tele, rácsavarom a fedőt és fejjel lefelé állítva hagyom kihűlni. Lehet fokozni az ízeket fahéjjal, pici gyömbérrel, szegfűszeggel. Az első képen fahéjas,szegfűszeges ízesítésű, a 2. a citromos. Mindegyik nagyon finom. Főzök még egy pár üveggel. Céllal raktam mini üvegekbe, mert így ha felbontom nem csábulok el, hogy egyek ennél többet. Piritósra kenve igazi nasis csemege.

Citromos, fehér húsú grapefruit dzsem:

1 kg. grapefruitot és 2 db. nagy citromot meghámozunk, feldaraboljuk. A citromokat a héjával együtt hozzáadjuk, öntünk hozzá 1,5 liternyi vizet és puhára főzzük, majd turmixoljuk. Hozzáadunk ízlés szerint édesítőt (elég sok kell hozzá,mert kissé fanyar az íze)! Én 2 db. dzsemfixálót kevertem bele,mert hígnak találtam. Kissé még összeforraltam és mehet az üvegekbe. Reggelre teljesen megkeményedett! Piritósra kenve kóstoltam meg, isteni finom.

Citromos sárgarépa dzsem:
1 kg. sárgarépa, 2 db.nagyobb citrom, édesítőszer ízlés szerint, 1 dzsemfix. 3X1-ben,olyan ami édesítővel is készíthető, ezt lehet kapni!
A répát megpucolni,felkarikázni és feltenni főzni, annyi vízbe ami bőven ellepi.Hozzátenni a megmosott citromok héját . Megpucolni a citromokat, a fehér héjuktól, feldarabolni és a répához adni. Ha megfőtt, átturmixolni, hozzákeverni az édesítőt (eritrit,stevia) mégegyszef átrotyogtatni, közben folyamatosan keverni, óvatosan mert pöfög. Üvegbe tölteni és hűlésig fejre állítani. Isteni finom lett. Próbáljátok ki! :-)

CUKKINI SAJT KÖZKIVÁNATRA!!!

2 db.közepes (zsenge) cukkini,
1 deci víz
1 mokkáskanálnyi só
1-2 gerezd fokhagyma vagy egyéb zöld fűszer(elhagyható)
3 púpos evőkanál natúr zselatin (ez épp egy csomag)
1 evőkanál friss citromlé
1 evőkanál kacsazsír
A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk, betesszük a fazékba, felöntjük vízzel,teszünk hozzá mokkáskanálnyi sót majd fedő alatt pár percig puhára pároljuk. Leszűrjük, és turmixgépbe simára turmixszoljuk. Ezután mehet hozzá a zselatin, (amit langyos vízben, a leszürt léből egy kevéssel feloldunk) zsír,citromlé, fokhagyma és ezekkel is összeturmixoljuk. Egy formát kibélelünk folpakkal és a meleg masszát beleöntjük. Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.
Többször megcsináltam. Utóbbit egy fej lilahagymával, 2 gerezd fokhagymával, pici csilipaprikával ízesítettem.
Ezeket nagyon apróra zúztam és így került a turmixba. Nagyon finom, pikáns.:-) Pirítóssal igazi fűszeres csemege.:-)