Adóbevallás önellenőrzése betegség esetén

 

Régebben diagnosztizálták a betegségedet, de az adókedvezményt eddig nem vetted igénybe?

Azért mert erről Neked senki nem szólt, nem tudtál róla, még nem jelenti azt, hogy elveszítetted ezt a pénzt! Utólag is lehet adóvisszatérítést kérni 🙂

Endometriózis és bizonyos rákbetegségek

2019. januárjától kerültek be az adókedvezményre jogosító betegségek közé az endometriózis, a méhnyakrák, petefészekrák, mellrák, hererák és a prosztatarák. Ezekre az újonnan bekerült betegségekre is jár az adókedvezmény visszamenőlegesen! 

 

Hogyan lehet évekre visszamenőleg megigényelni az adókedvezményt?

A korábbi évek adóbevallását utólag lehet korrigálni, ezt önellenőrzésnek hívják. Önellenőrzést mindig az adott évre vonatkozóan kell készíteni, külön-külön évenként.

FONTOS! Az adókedvezményt csak a betegség fennállásának időszakára jár!

Az „Orvosi igazolás adókedvezmény igénybevételéhez” nevű nyomtatványodra a doki ráírja az igazolás kiadásának dátumát, a diagnózis időpontját és a betegség kezdeti időpontját is (ez utóbbi kettő nem mindig esik egybe). A diagnózisod dátuma lehet évekkel korábbi dátum is, ez nem gond. A betegség dátumától jár neked az adókedvezmény.

A kész önellenőrzési bevallásokat Ügyfélkapun beküldhető formátumban küldjük vissza Neked, adunk egy rövidke útmutatót is a beküldéshez (pár katt az egész, ne aggódj, eddig mindenkinek sikerült a leírásunk alapján 🙂 )
Továbbá pdf formátumban is megkapod tőlünk, amit kinyomtatás után postán vagy személyesen lehet a NAV ügyfélszolgálatain leadni.

Mennyi adókedvezményt lehet igényelni, mennyi pénzt lehet visszakapni?

Az elmúlt évekre (2018-2022. évekre)  összesen 489 300 Ft jár Neked vissza + 2023-ra további 139 200 Ft, összesen: 628 500 Ft.
Ennek feltétele: a betegségedet 2018. januárjában vagy korábban diagnosztizálták ÉS minden évben volt legalább annyi fizetendő adód (ezt az eredeti adóbevallásodban majd ellenőrizzük).

Az elévülési szabályok alapján jelenleg (2024. dec. 31-ig) a 2018-as ill. későbbi évek adóbevallást lehet korrigálni.

2017: elévült 2023.12.31-én!
2018: havonta 6 900 Ft, teljes évre 82 800 Ft
2019: havonta 7 450 Ft, teljes évre 89 400 Ft
2020: havonta 8 050 Ft, teljes évre 96 600 Ft
2021: havonta 8 370 Ft, teljes évre 100 440 Ft
2022: havonta 10 005 Ft, teljes évre 120 060 Ft
2023: havonta 11 600 Ft, teljes évre 139 200 Ft

Az önellenőrzések beérkezése után 30 napos határidővel fogja a NAV kiutalni a pénzed.

Gyakori kérdések – mindenképpen olvasd végig!

(kattints a kérdésre, alatta megjelenik a válasz)

Milyen típusú jövedelmekből vehető igénybe az adókedvezmény? Bér, ingatlan bérbeadás, lakáseladás, osztalék...
A szabályozás elég bonyolult, pár példát mondok:    Fizetés: igénybe vehető.    Megbízási díj: igénybe vehető.    Lakáskiadás, ingatlan bérbeadás:igénybe vehető.    Szálláshely szolgáltatás, apartmanozás, fizetővendéglátás: költségelszámolás esetén igénybe vehető, tételes átalányadózás esetén nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.    Osztalék: nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.    Részvényeladás jövedelme: nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.    Ingatlan eladás: nem vehető igénybe a súlyos fogyatékosság adókedvezménye.
Igényelheti-e szülő, házastárs az adókedvezményt?
Sajnos nem! A súlyos fogyatékosság adókedvezményét csak a beteg veheti igénybe. Ha neki nincs adóköteles jövedelme, akkor az adókedvezmény elveszett, sajnos nem tudod ezt a lehetőséget kihasználni.
GYES-en, GYET-en vagyok, igénybe tudom-e venni a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt?
Fontos, hogy ez a juttatás nem támogatás, nem segély, hanem adókedvezmény, tehát csak a megfizetendő adóból lehet igénybe venni. Ha a gyes/gyet mellett nincs adóköteles jövedelem, akkor sajnos nem tudsz ezzel az adókedvezménnyel élni, hiszen a GYES/GYET-ből nem vonnak szja-t.
Nyugdíjas vagyok, igénybe tudom-e venni a súlyos fogyatékosság után járó adókedvezményt?
Fontos, hogy ez a juttatás nem támogatás, nem segély, hanem adókedvezmény, tehát csak a megfizetendő adóból lehet igénybe venni. Ha a nyugdíj mellett nincs adóköteles jövedelem, akkor sajnos nem tudsz ezzel az adókedvezménnyel élni.
Több betegségem van, ami adókedvezményre jogosít. Az adókedvezmény többszörösen jár?
Nem. Ha több, adókedvezményre jogosító betegséged van, akkor is csak egyszeresen lehet a kedvezményt igénybe venni.
Részmunkaidőben dolgozom. A kedvezmény csak csökkentett összegben jár?
Jó hírem van: a részmunkaidősöknek is teljes összegben jár az adókedvezmény! Ha a fizetésed adója eléri az adókedvezmény mértékét, akkor teljes összegben ki is tudod használni ezt a juttatást.   DE! Ha nagyon pici a fizetésed, lehet hogy annak az adója kevesebb, mint az adókedvezmény. Maximum annyi adókedvezményt tudsz igénybe venni, amennyi a fizetésed adója!
Nem dolgoztam egész évben, csak pár hónapig, de a betegségem egész évben fennállt.
Az adókedvezményre jogosultság a betegség diagnosztizálásához van kötve, nem a munkaviszonyhoz. Ha a betegség egész évben fennállt, de csak pár hónapot dolgoztál, akkor is 12 hónapra jár az adókedvezmény 🙂 
Elvesztettem a korábbi adóbevallásaimat, mi a teendőm?
Személyesen is tudod intézni a NAV Ügyfélszolgálatán. Akár önadózó voltál, akár a munkáltatód vagy a NAV készítette el a bevallásodat, másolatot minden esetben kiadnak.

 

Ki készíti el az adóbevallásaid önellenőrzését?

Az önellenőrzések készítésével két kolléga foglalkozik. Mindketten magas szakmai tapasztalattal rendelkezünk, az irataid és az ügyed mindkettőnknél jó kezekben lesz. Egyéni kapacitásunktól függ, hogy melyikünk készíti el az önellenőrzéseidet. Aki a jelentkezésed után felveszi veled a kapcsolatot, ő fogja a teljes folyamatot lebonyolítani.

Molnár Anita vagyok, okleveles közgazdász, számviteli szakértő, mérlegképes könyvelő. Hosszú évek óta írom adózási blogomat, a TudatosAdozo.hu-t, ahol Te is megtaláltál 🙂

Jancsó Annamária vagyok, mérlegképes könyvelő, mérnök, IFRS  könyvelő, adótanácsadó.  2019. tavaszától dolgozom együtt Anitával, a Tudatos Adózó szerződött partnereként.

Hogyan történik az önellenőrzések elkészítése?

  1. Kitöltöd az oldal alján lévő megrendelő űrlapot.
  2. Azonnal emailes visszaigazolást kapsz a megrendelésed beérkezéséről, részletes leírással a további lépésekről (ha nem kapod meg, valószínűleg elírtad az emailcímed. Kérlek, töltsd ki az űrlapot újra).
  3. Elküldöd az orvosi igazolásodat és az adóbevallásaidat beszkennelve vagy lefotózva, ezzel egyidejűleg elutalod az átvizsgálás díját (10 000 Ft)
  4. Átnézzük, hogy minden évre igénybe tudod-e venni az adókedvezményt.
  5. Visszajelzést kapsz, hogy melyik évekre tudod kihasználni a kedvezményt és megírjuk a végleges munkadíjat (beleszámítva az előzetesen utalt 10 000 Ft-os átvizsgálási díjat).
  6. Elutalod a fennmaradó munkadíjat.
  7. Elkészítjük az önellenőrzéseket és emailben visszaküldjük.
  8. Kinyomtatod a nyomtatványokat és beküldöd/beviszed a NAV-hoz vagy Ügyfélkapun keresztül beküldöd. Az Ügyfélkapus beküldéshez részletes leírást adunk.

Ha kinyomtatva kéred, akkor a nyomtatási költség 50 Ft/oldal, plusz postázási díj 2500 Ft lesz (általában 12-14 oldal).

Kérdésed van? Hívj ezen a számon: 06 (70) 850-5102 vagy írj az iroda@tudatosadozo.hu emailcímre.


Mennyibe kerül az önellenőrzések elkészítése?

Minden adóévre külön-külön kell elkészíteni az adóbevallások önellenőrzését, tehát 1 év=1 db önellenőrzés.

Az alábbi árak munkavállalói szja-bevallásra vonatkoznak. Egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek minden esetben egyedi árajánlatot küldünk!

1 db önellenőrzés: 10 000 Ft/db, összesen 10 000 Ft (ebből megrendeléskor fizetendő 10 000 Ft)
2 db önellenőrzés: 10 000 Ft/db, összesen 20 000 Ft (ebből megrendeléskor fizetendő 10 000 Ft)
3 db önellenőrzés: 10 000 Ft/db, összesen 30 000 Ft (ebből megrendeléskor fizetendő 10 000 Ft)
4 db önellenőrzés: 10 000 Ft/db, összesen 40 000 Ft (ebből megrendeléskor fizetendő 10 000 Ft)
5 db önellenőrzés: 10 000 Ft/db, összesen 50 000 Ft (ebből megrendeléskor fizetendő 10 000 Ft)
5 db önellenőrzés + 1 db egyszerű adóbevallás* a 2023-as évre: 10 000 Ft/db, összesen 60 000 Ft (ebből megrendeléskor fizetendő 10 000 Ft)
       *összetettebb adóbevallások árlistája itt található

    Garancia!

    Először átnézzük az irataidat és megmondjuk, hogy mennyi adókedvezményt tudsz visszaigényelni és hány évet érdemes egyáltalán javítani. Ennek díja 10 ezer Ft.
    Ezután kell csak a teljes munkadíjat elutalni (amiből az előzetes átvizsgálás díját levonjuk), tehát van lehetőséged a pontos számok alapján eldönteni, hogy ténylegesen is igénybe veszed-e a szolgáltatásunkat. Ez elég fair, ugye? 🙂

    A munkánkért természetesen felelősséget vállalunk. Ha valami gond lenne, akkor külön díj nélkül korrigálunk. A munkadíjról minden esetben számlát állítunk ki.

    Mire van szükség az önellenőrzések elkészítéséhez?

    • adóbevallások (az érintett évekre vonatkozóan. Nem gond, ha elvesztetted. Másolatot a NAV ügyfélszolgálaton kérhetsz
      ill. ennél gyorsabban az Ügyfélkapudból is le tudod tölteni, így tudod megcsinálni)
    • orvosi igazolás (ha még nincs, akkor itt találsz megfelelő nyomtatványt, de a dokinál is van: orvosi igazolás)
    • bankszámlaszám, ahová az adóvisszatérítésedet szeretnéd megkapni (postai kifizetés is választható)

    FONTOS! Az irataidat most még nem kell küldeni. Ha nincsenek kéznél, akkor is megrendelheted a szolgáltatást! Ne habozz tovább, töltsd ki a lenti űrlapot! A megrendelésedet követően azonnali visszaigazoló emailt kapsz részletes leírással a következő lépésekről.

    Nem baj, ha nem vagy biztos benne. Átnézzük az összes anyagodat és megmondjuk majd, hány évre lehet/érdemes megcsinálni 🙂
    Bármilyen formátumban megadhatod

    Adatkezelési irányelvekért kattints ide! (új ablakban nyílik)

    Normálbetű: Kötelezően kiírandó információ: A Megrendelem gomb megnyomásával hozzájárulsz, hogy a számlát elektronikus formában kapd meg. Ez a megrendelés elektronikus úton megkötött szerződésnek minősül, mely fizetési kötelezettséggel jár, és amelyre az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvény 5. és 6. §-ában foglaltak irányadóak. A szerződés a távollevők között kötött szerződésekről szóló 45/2014. (II.26.) Kormányrendelet hatálya alá tartozik. E rendelet  29. § (1) m) alapján:  vevőként a Megrendelem gomb megnyomásával kifejezett, előzetes beleegyezésedet adod, hogy a dokumentumaid elküldésével a teljesítés megkezdődik és ezzel egyidejűleg  a 20. § szerinti jogot nem gyakorlod. A szerződést a megrendelő űrlap kitöltésével és a „Megrendelem!” gombra való kattintással Tyimofejevné Jancsó Annamária egyéni vállalkozóval (adószám: 69539286-1-41, székhely: 1039 Budapest, Bebó Károly utca 10. fsz 3.) illetve Molnár Erzsébet Anita egyéni vállalkozóval kötöd (adószám: 72537136-1-29, székhely: 4200 Hajdúszoboszló, Török utca 9.).

    Megrendelés előtt megnéznél más ajánlatokat is? Jól teszed! Tájékozódj más oldalakon is. Hasonlítsd össze az árakat, a minőséget és a garanciákat. Azonban mielőtt elmégy,  KATTINTS IDE és iratkozz fel a hírlevelünkre, így később is visszatalálsz a TudatosAdozo.hu oldalra 🙂